Newsletter

Newsletter 57

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 57
 
 
 
S  R  B  I  J  A

Održana konferencija "Odgovorno upravljanje otpadom"


Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada,Udruženje industrije otpada Hrabri čistač,  Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ i Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ uz podršku  Ekostar pak d.o.o i CSOnnect programa Regionalnog centra za životnu sredinu, koji finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju – SIDA organizovali su u petak, 20. aprila, konferenciju "Odgovorno upravljanje otpadom". Na konferenciji u Privrednoj komori Srbije održana su tri panela. Na panelu "Ambalažni otpad: problem ili šansa?" učestvovali su Miloš Ljušić, direktor Fabrike kartona Umka, Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, Mihail Mateski, direktor Greentecha, Kristina Cvejanov, direktor Ekostar paka i Ana Larson, direktor Reloop, Circular Economy Project Development. Moderator je bio Velimir Cvejanov, urednik portala Reciklaža.biz

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

 E reciklaža: Zbog dugovanja države odlažemo otvaranje novog pogona za reciklažu


 „Plan kompanije da ove godine otvori novi pogon za reciklažu i 100 novih radnih mesta moraćemo da odložimo dok država ne isplati dugovanje prema nama i kreira stabilno i predvidivo finansiranje iz Zelenog fonda“, istakao je Ninoslav Milenković, direktor E reciklaže.Tokom prošlonedeljne posete ministra Trivana fabrici predstavljen je visok tehnološki standard tretmana otpada, kao i potencijali za povećanje kapaciteta prerade sa trenutnih 14.000 na 22.000 tona godišnje.
„Sve dok se od 12 milijardi dinara prikupljenih od eko takse, na tretman opasnog otpada troši 2.2 milijarde, neće biti dovoljno novca za tretman svih nastalih količina opasnog otpada“, dodaje Milenković.
Ministarstvo finansija naime već treću godinu zaredom kasni 18 meseci sa isplatama za tretiran otpad, što uzrokuje dodatna nepotrebna zaduživanja kompanija, pa samim tim i kamate koje su ogromne. Najveći je problem što se reciklerima isplaćuje samo 70% tretiranog otpada zbog čega je moguće zaustavljanje većine prerađivačih kapaciteta u zadnjem kvartalu ove godine što je ravno ekološkoj katastrofi.


Opširnije



 

 U     F  O  K  U  S  U
 

Zaštita životne sredine - nismo mnogo napredovali


Proces pristupanja Evropskoj uniji, dostizanje standarda EU, ispunjavanje merila, pregovaračka poglavlja - pojmovi su koji su nas zasipali prošle nedelje sa naslovnih strana i društvenih mreža. Evropska komisija je objavila dugo očekivani Izveštaj o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, u kome daje svoje ocene o tome kako smo se pokazali na ovom putu od prethodnog izveštaja, koji je objavljen u novembru 2016. godine. U moru fraza i floskula visoke diplomatije sakrila se suština – šta sve to za nas znači? Zašto EU od nas traži nekakav napredak, kako ga meri i dokle smo zapravo stigli?



 

R  E  G  I  O  N    I    S  V  E  T
 

Novi EU paket zakona o cirkularnoj ekonomiji


Poslanici Evropskog parlamenta su 18. aprila usvojili paket od četiri Zakona vezan za Cirkularnu ekonomiju, kojim se utvrđuju novi pravno obavezujući ciljevi i rokovi za reciklažu otpada i granične količine otpada koji smeju da se odlažu na deponije. Ove zakone treba još da odobri Savet ministara EU, pre nego što stupe na snagu. Upravljanje otpadom na efikasniji način je prvi korak ka kružnoj ekonomiji, u kojoj je neophodno da se svi proizvodi i materijali recikliraju ili koriste više puta. 
Ovaj zakonski okvir postavlja veoma ambiciozne ciljeve recikliranja i deponovanja u EU.



 

 
 

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA