Newsletter

Newsletter 58

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 58
 
 
 
S  R  B  I  J  A

Prve presude za nepropisno odlaganje otpada


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da prve presude za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca pokazuju da je u Srbiji počelo ozbiljno da se odgovara za zločin prema životnoj sredini. Goran Trivan kaže za RTS da su prvom prvostepenom presudom dve osobe osumnjičene za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca osuđene na četiri godine zatvora i 600.000 dinara kazne, odnosno godinu i po dana zatvora i 150.000 dinara.
"Prva prvostepena presuda je bila i to nije konačna presuda, postoje mogućnosti pravnih lekova, ali u ovom trenutku možemo samo da kažemo da je prvostepenom odlukom osoba koja je optužena za taj zločin prema životnoj sredini prvostepeno osuđena na četiri godine zatvora i 600.000 dinara kazne koju mora da plati, a druga osoba na godinu i po dana zatvora i 150.000 dinara ili 250.000 dinara da plati", navodi Trivan.


Opširnije



 

 S  R  B  I  J  A

Ofanziva protiv plastike, da li je ambalaža sledeća na udaru?


Kako bi doprineli smanjenju zagađenja životne sredine, neki trgovinski lanci počeli su da naplaćuju plastične kese. Međutim, mnogo veći problem od kesa je zagađenje plastičnom ambalažom. Jedno od rešenja je kaucija za staklene i plastične boce i limenke.Desetine hiljada tona komunalnog otpada svakog meseca odvozi se na deponiju "Vinča". Tu se iz smeća sakupljaju flaše i nose na reciklažu. Fabrike za reciklažu boca rade sa polovinom kapaciteta.
"Primorani smo da uvozimo otpad iz okruženja da bi mogle fabrike da rade sa iole isplativim kapacitetima. Poražavajući podatak iz naše mreže sakupljanja je da samo oko 20 odsto boca stiže iz komunalnih preduzeća. Osamdeset posto nam dolazi preko neformalnih sakupljača", rekao je Mihail Mateski, direktor preduzeća za reciklažu boca "Grintek".


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

  Smetlište u Staroj Pazovi ponovo gori


Smetlište u Staroj Pazovi je ponovo uzrok zagađenja životne sredine. Udruženje građana "Inženjeri zaštite životne sredine" iz Novog Sada ovim povodom je izdalo saopštenje, koje u celosti prenosimo:

Smetlište – deponija u Staroj Pazovi ponovo je u plamenu i direktno ugrožava zdravlje stanovništva.
Zahtevamo od nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine, Pokrajinske Vlade, Načelnika Sremskog okruga, predstavnika lokalne samouprave u Staroj Pazovi da momentalno učine sve da se zaustavi trovanje građana i ugasi požar na smetlištu-deponiji u Staroj Pazovi, kao i da reše problem odlaganja komunalnog otpada kako bi se sprečila pojava novih požara i zagađenja. 


Opširnije



 

 U     F  O  K  U  S  U
 

Ministarstvo potpisalo ugovor sa reciklerima, dug ostaje...


Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali su ugovore o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2017. godini, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije. Reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 75% od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2017. godinu. 
- Uskraćeni smo za više od 25% novca za ono što smo radili tokom 2017. godine. Za tretiran otpad tokom 2016. još nismo naplatili svoja potraživanja u iznosu od 950 miliona dinara. Sadašnji sistem finansiranja procesa upravljanja otpadom nije održiv, a posledice se manifestuju na životnu sredinu - rekao je Nikola Egić iz Udruženja reciklera Srbije na sastanku povodom potpisivanja ugovora u Ministarstvu zaštite životne sredine.
Egić je napomenuo da već četiri meseca u ovoj godini recikleri tretiraju otpad u skladu sa svojim poslovnim obavezama, a konkurs o dodeli sredstava za 2018. još nije raspisan.

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA