Newsletter

Newsletter 61

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 61
 
 
 
R  E  G  I  O  N     I     S  V  E  T


Nove mere Evropske komisije u okviru šire politike EU o cirkularnoj ekonomiji


Države članice EU su odobrile niz ambicioznih mera kojima se zakonodavstvo EU o otpadu prilagođava budućnosti u okviru šire politike EU o cirkularnoj ekonomiji. Novim pravilima, koja se temelje na predlozima Komisije u okviru paketa o cirkularnoj ekonomiji koji je predstavljen 2015., doprineće se sprečavanju nastanka otpada, a u situacijama u kojima to nije moguće znatno povećati reciklažu komunalnog i ambalažnog otpada. Postupno će se ukinuti odlaganje otpada te će se promovisati upotreba ekonomskih instrumenata kao što je princip produžene odgovornosti proizvođača. Novim zakonodavstvom pojačava se „hijerarhija otpada”, tj. od država se članica zahteva da preduzmu konkretne mere kako bi se dala prednost sprečavanju nastanka otpada, ponovnoj upotrebi i recikliranju umesto odlaganju i spaljivanju. Tim merama ostvaruje se cirkularna ekonomija.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

 Otkrivene nove količine opasnog otpada


Ministarstvo zaštite životne sredine je u saradnji sa nadležnim državnim organima i institucijama u nastavku uviđaja na lokaciji u Vukićevici kod Obrenovca,  pronašlo nove količine nelegalno zakopanog opasnog otpada. Do sada je otkopano i izvađeno 25 tona a nadležni  pretpostavljaju da će do kraja istrage biti izvađeno i do 40 tona.
Ministar Goran Trivan je obilazeći lokaciju rekao da Srbija godišnje za odlaganje opasnog otpada izdvaja 20 miliona evra i ukazao da je očigledno da taj novac ne odlazi za zbrinjavanje otpada „već u nečiji džep“, a toksičan otpad završi u našoj okolini, zemljištu, hrani i vodi.
Ministar je naveo da inspekcija proverava sve firme koje su registrovane za skladištenje, transport i zbrinjavanje  otpada i najavio da će u narednim danima nekima od njih biti zabranjen rad. On je rekao da će Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i uz pomoć BIA i javnih tužilaštava kao i uz podršku građana nastaviti sa akcijom otkrivanja nelegalno zakopanog opasnog otpada.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

 Značaj upotrebe črvstih goriva dobijenih iz otpada


Na radionici „Čvrst komunalni otpad – energija iz otpada“, koju su juče organizovali Udruženje Cementna industrije Srbije (CIS) i Institut za standardizaciju Srbije (ISS) istaknut je značaj i prednost upotrebe čvrstih gоrivа dоbiјеnih iz оtpаdа nаd fоsilnim gоrivimа, kao i njihov еkоlоški i еkоnоmski dоprinоs.Osnovni cilj radionice, kako navode u saopštenju bio je da se javnost upozna sa motivima, mogućnostima i načinima za upotrebu goriva proizvedenog od otpada.
„Cementna industrija Srbije dala je u prethodnom periodu značajan doprinos u zbrinjavanju čvrstog komunalnog otpada. Proizvođači cementa u Srbiji danas ko–procesuiraju oko 60.000 tona otpada godišnje kao izvor energije i oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine i spremni su, da poput razvijenih zemalja EU, učine svoje kapacitete raspoloživim za tretman značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu“, istakla je Dejana Milinković, direktorka udruženja Cementna industrija Srbije.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

Briga o životnoj sredini za priključenje EU


Uverenje koje vlada u javnom mnjenju da će Srbiji, u procesu priključenja EU, jedan od najsloženijih problema biti odnosi sa tkz. Kosovom, ne deli i stručna javnost. Prema nekim pokazateljima, Srbiji će biti potrebno čak 25 godina da samo upravljanje otpadom uskladi sa standardima EU. Srbija uskoro treba da preda Briselu Nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, i to na neformalne konsultacije, samo da bismo ustanovili da li se krećemo u pravom smeru.
Smeće na Batajničkog deponiji samo je delić organskog i neorganskog otpada koji se decenijama unazad skladištio na divljoj Batajničkoj deponiji koja se prostirala na, verovali ili ne, oko dva hektara površine. Nadležni su problem pokušali da reše posipanjem sloja zemljišta, preko kog je nikla trava. Ipak, to nije dugoročan način rešavanja problema.

Opširnije

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA