Newsletter

Newsletter 63

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 63
 


S  R  B  I  J  A
 

Potpisan Sporazum sa nemačkim partnerom o sprovođenju projekta „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, direktor Nemačke razvojne saradnje – GIZ Gerhard Zipel, i direktor projekta Klaus Šmit, potpisali su Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“.Potpisanim Sporazumom Ministarstvo nastavlja sa aktivnostima na sistemskom rešavanju pitanja upravljanja otpadom u Srbiji, ublažavanju posledica klimatskih promena i razvijanju zelene ekonomije gde se otpad koristi kao sirovina, odnosno resurs. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom potpisivanja je rekao da politički odnosi i saradnja Srbije i Nemačke koji su na istorijski najvišem nivou, nalaze svoj pravi izraz u konkretnim oblastima. U projektima kao što je ovaj, pored investicija, Nemačka kao evropski lider u ekologiji može pružiti iskustvo 25 godina napretka u oblasti zaštite životne sredine. “Prioritet u radu Ministarstva je rešavanje pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, zbog čega ćemo revidirati strategiju upravljanja otpadom. Odlučni smo da očistimo Srbiju“, istakao je Trivan.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

Pobedimo plastiku


Povodom obležavanja 5. juna - Svetskog dana zaštite životne sredine, JKP „Čistoća“ Kraljevo uz podršku Ekostar paka i Papirservisa je organizovala akciju pod nazivom „Pet flaša za PET torbu“ na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. Učesnici akcije koji su doneli 5 praznih boca za reciklažu su dobili poklon – eko ceger za kupovinu izrađen od recikliranog polietilena.
Dan životne sredine je ove godine  je u svetu posvećen borbi protiv zagađenja plastikom, pa je slogan manifestacije „Beat Plastic Pollution“ (Pobedi plastiku). Stručnjaci i ekološke organizacije upozoravaju da ako se hitno ne preduzmu drastične mere za smanjenje zagađenja plastičnom ambalažom, u svetskim morima i okeanima će do 2050.godine biti više plastičnog otpada nego riba. 


Opširnije



 

 
S  R  B  I  J  A
 

U Vršcu počela realizacija projekta OKE (j) – Otpad kao energent

 
Novi projekat "OKE (j)", kao nastavak pilot projekta "Skar" departmana zaštite životne sredine sa Fakulteta Tehničkih nauka iz Novog Sada i Amasade SAD-a, započet je u Vršcu, radionicom za učenike Hemijsko-medicinske i Poljoprivredne škole. U projektne aktivnosti, koje su osmišljene da učenicima pruže nova saznanja o mogućnostima korišćenja komunalnog otpada kao izvora energije, biće uključeno ukupno 15 srednjih škola u Srbiji. Učenici Hemijsko-medicinske škole u Vršcu učestvovali su i u prošlogodišnjem projektu SKAR (Sakupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža), i u tome bili veoma uspešni, jer su osvojili I mesto sa svojom idejom i filmom koji su snimili. Zbog toga je potpuno razumljivo što ovaj, novi, počinje upravo sa njima.
"Drago mi je što smo dobili priliku da učestvojemo i u drugom delu projekta, i samim tim širimo svest o reciklaži, i otpadu kao energentu", objasnilaje za RTV Milica Tot, učenica III-4 razreda Hemijsko-medicinske škole Vršac.

Opširnije

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA