Newsletter

Newsletter 66

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 66
 
 
 
              S  R  B  I  J  A
 

Od eko takse 14,9 milijardi, za opasan otpad samo 2,19 milijarde


Država je od ekološke takse naplatila 14,09 milijardi dinara u poslednjih 17 meseci, dok je za tretman opasnog otpada izdvojeno samo 2,19 milijarde dinara iz budžeta. Naplata ekološke takse, po principu „zagađivač plaća“, beleži rast i u prvih pet meseci ove godine kada je u budžet uplaćeno 4,6 milijardi dinara, što je 4% više u odnosu na isti period 2017.
„Novac od ekološke takse se godinama unazad troši nenamenski, iako mnogi projekti u oblasti životne sredine ostaju nerealizovani. Kada je reč o operaterima opasnog otpada, država firmama duguje deo podsticajnih sredstava za zbrinut otpad u 2016. i u 2017. godini u ukupnom iznosu od oko 1,7 milijardi dinara“, izjavila je Suzana Obradović, generalna sekretarka Udruženja reciklera Srbije.
Obradović je podsetila da je obaveza države da operaterima opasnog otpada isplaćuje podsticajna sredstva kvartalno, kako bi oni mogli nesmetano da posluju.


Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Uhapšeni zbog odlaganja opasnih materija na deponiji u Kikindi


Zbog sumnje da su, kao odgovorna lica u privrednom društvu "FCC EKO", omogućili protivzakonito skladištenje i odlaganje opasnih materija na više lokacija u sklopu regionalne deponije na teritoriji Kikinde, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, uhapsili su B.M. (1975) iz Požarevca i G.K. (1966) iz Beograda. ...
Kako se navodi u saopštenju MUP-a, postoji osnovana sumnja da su B.M. i G.K., kao odgovorna lica u privrednom društvu "FCC EKO", omogućili protivzakonito skladištenje i odlaganje opasnih materija na više lokacija u sklopu regionalne deponije na teritoriji Kikinde.
Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična dela zagađenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Republiku Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi – navodi se u saopštenju.


Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Trivan protiv davanja koncesija nad izvorima

 
Koliko je Srbija zatrovana otpadom, ali i šta očekuje od istraživanja posledica NATO bombardovanja? Kako će se rešiti problem zagađenog vazduha, ali i otpadnih voda? Ima li Srbija 15 milijardi evra za ulaganje u ekologiju, ali i kako vidi svoju poziciju u Vladi, samo su neka od pitanja, koja smo postavili Goranu Trivanu, ministru zaštite životne sredine, u emisiji "Licem u lice sa Ivasom" na Telegraf TV-u.
Krenuli ste oštro u čišćenje Srbije od otpada. Da li smo uopšte svesni koliko je naša zemlja zatrovana i u tom smislu dokle ste spremni da idete?
- Do kraja! Ovaj posao ne trpi kompromise. Ukoliko volite svoju zemlju, a to je, čini mi se, poslednjih 20 godina postalo arhaično, onda ćete se svojim poslom baviti na najbolji mogući način. U skladu sa sopstvenim mogućnostima, naravno.
Srbija je ozbiljno zagađena zemlja. Srbija je ozbiljno devastirana na različite načine. Svi mi koji se bavimo zaštitom životne sredine znamo da je to tako. Samo je pitanje, odakle ćete početi. Na kojem god kraju da se nađete, morate da počnete da se bavite problemima. Njih ima mnogo, ali ako ste sistematični onda ćete doći do rešenja, do nekakvog uslovnog kraja, jer kraja nema. Životnom sredinom se morate baviti konstatno i bez prekida.

Opširnije



 

 

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA