Newsletter

Newsletter 67

OSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 67
 
 
 
              S  R  B  I  J  A
 

Sakupljeno 6 tona ambalažnog stakla u akciji Ekostar Paka


Ekostar Pak tokom avgusta i septembra u Novom Sadu i Pančevu realizuje kampanju “Otpad odvoji, poklon osvoji” u cilju sakupljanja ambalažnog otpada za reciklažu i smanjenja upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.
U akciji realizovanoj u Novom Sadu u saradnji sa Univereksportom za samo 3 dana sakupljeno je čak 6 tona ambalažnog stakla. Novosađani su u periodu od 24. do 26. avgusta na štandu Ekostar Paka, ispred Univereksportovog supermarketa Alba u Novom Sadu, imali priliku da iskorišćene staklene boce i tegle, zamene za ceger izrađen od reciklirane plastike. Interesovanje je bilo iznad očekivanog, te je podeljeno čak 2.500 cegera za kupovinu, čime će se značajno doprineti smanjenju korišćenja plastičnih kesa u objektima Univereksporta. 
Direktorka Ekostar Paka Kristina Cvejanov izjavila je za naš portal:


Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Kostolčani udišu pepeo, dok EPS niže propuste


Kako piše CINS, Elektroprivreda Srbije (EPS) duže od 10 godina ne rešava problem sa pepelom koji nastaje sagorevanjem uglja u termoelektranama Kostolac, uprkos brojnim propustima na koje su ukazivali inspektori.Odlagališta pepela u blizini termoelektrana Kostolac, kod Požarevca, godinama stvaraju velike probleme stanovnicima okolnih naselja. Oni kažu da im zbog pepela propadaju usevi te da imaju zdravstvene i druge probleme.
Pepeo nastaje tokom sagorevanja uglja u termoelektranama, a iako može da ima komercijalnu primenu, na primer u građevinarstvu i putogradnji, u Kostolcu se najveći deo pepela odlaže na dve okolne deponije koje dugo vremena nisu ispunjavale sve uslove. Nisu poštovani ni standardi po kojima pepelišta ne bi smela da zagađuju vazduh, zemljište i vode.


Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Srbija "zaradila" 10 milijardi dinara na zagađivačima

 
Srbija je prošle godine kroz ekološke takse naplatila 10 milijardi dinara od preduzeća "zagađivača", čija proizvodnja stvara otpad koji zahteva poseban tretman, kako ne bi ugrozio životnu sredinu i zdravlje ljudi.To je za Tanjug izjavio direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, koji je, takođe, ukazao da je država za 2017. napisala 1.981 prekršajnu prijavu preduzećima za neplaćanje ekološke takse.
"Većina kompanija kada dobije prekršajnu prijavu, reaguje tako što ispuni svoju zakonsku obavezu. Kompanije koje to ne učine, budu gonjene na sudu, kako bi se okončao postupak, odnosno, naplatila ekološka taksa, zaštitila životna sredina, kao i zdravlje i bezbednost ljudi", rekao je Radović.

Opširnije
 



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Požar na gradskoj deponiji u Novom Sadu

 
Kako 021.rs saznaje, povređenih nema, a više vatrogasnih ekipa je na terenu i gasi vatru. Sumnja se da je požar podmetnut, jer se desio na lokaciji deponije koja se inače ne koristi, navodi u saopštenju JKP Čistoća.
Radnicima JKP Čistoća i vatrogasnoj brigadi, koji sa svom raspoloživom mehanizacijom i cisternama sa vodom gase požar, priključili su se i radnici drugih javno-komunalnih preduzeća, i preduzeća "Transnafta", te se i kamionima posipa zemlja na delove deponije, koji su zahvaćeni vatrom.

Opširnije



 

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA