Newsletter

Newsletter 68

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 68
 

                U     F  O  K  U  S  U
 

Oštra reakcija Ministarstva zaštite životne sredine


Vest koju su objavile Vijesti, a preneo Sandžakpres, navodi kako je E.Z. iz Bijelog Polja, nastanjena u Baru, kažnjena sa 500 eura zbog odlaganja otpada van kontejnera. Kako je najavio načelnik komunalne policije u tom gradu, Stevo Pejović, intenzivne kontrole na svim lokacijama na kojim građani odlažu otpad van predviđenih mesta biće nastavljene, piše BARinfo.
Podsećamo na slučaj koji se desio nedavno u našoj zemlji, kada se na društvenim mrežama masovno delio video snimak sa reke Rasine nadomak Brusa, na kome se vidi žena koja baca smeće u reku.Ministarstvo zaštite životne sredine reagovalo je saopštenjem, u kome se, pored zadovoljstva zbog reakcije građana protiv ovakve pojave, navodi da je dotična gospođa sa snimka identifikovana, kao i da je nadležna komunalna inspekcija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. U istom saopštenju ponovljen je apel građanima da prijavljuju ovakve situacije.


Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Cirkularna ekonomija – priča o otpadu kao resursu


U borbi za održivi razvoj i stabilan život na planeti, u narednom periodu važnu ulogu će odigrati upravljanje resursima i materijalima. U takvom kontekstu upravljanje otpadom dobija poseban značaj. Otpad se danas posmatra kao resurs i razvojna šansa jedne zemlje. Današnji preovlađujući način proizvodnje i potrošnje odvija se uz praksu da iz prirode eksploatišemo određene resurse, pravimo određeni proizvod, a potom ga nakon iskorišćavanja bacamo na deponiju. Ovakav model ekonomije poznat je pod nazivom „linearni model privređivanja“.
U ovakvom modelu glavna maksima je: uzmi – napravi – koristi – baci (eng. take – make – use – dispose).


Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Od početka godine analizirano 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada

 
U prvoj godini projekta „Katastar rudarskog otpada Republike Srbije“, vredan 2,1 miliona evra, koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, uz finansijsku pomoć Evropske unije (EU), analizirano je 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada, saopštili su nadležni. Trogodišnji projekat Katastar rudarskog otpada, Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji sprovodi konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT u saradnji sa lokalnim partnerom Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor, da bi se kompletirali podaci o aktivnim i napuštenim lokacijama rudarskog otpada na teritoriji Srbije.
Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Svaka porodica čuva oko 500 grama bajatih lekova

 

Lekovi sa isteklim rokom trajanja, umesto da se sakupljaju u specijalnim kontejnerima u apotekama, najčešće završavaju u kanalizaciji i na deponijama. Po zakonu su i državne i privatne apoteke dužne da prikupljaju medikamente koji više nisu potrebni građanima, ali je mali broj onih koje to poštuju, jer zahvaljujući „rupi” u propisima mogu da se „izvlače” da ne mogu da obavljaju ovaj posao dok se ne usvoji pravilnik o upravljanju farmaceutskim otpadom. Tim pravilnikom biće rešeno ko će platiti uništavanje lekova sa isteklim rokom trajanja operaterima sa kojima apoteke sklapaju ugovore. Za sada, primeri dobre prakse koji svakodnevno uzimaju neupotrebljive lekove od građana i njihovo uništavanje plaćaju sami jesu apotekarske ustanove u Subotici, Novom Sadu, Kruševcu, Trsteniku, Nišu.
Opširnije

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA