Newsletter

Newsletter 69

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 69
 

                      S  R  B  I  J  A
 

EKOSTAR PAK se pridružio SEPEN - u


Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine - SEPEN i kompanija Ekostar Pak, drugi po veličini nacionalni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji, potpisali su ugovor o saradnji na izradi studije o ambalažnom otpadu u Srbiji. "Ova studija će ponuditi informacije o rezultatima i funkcionalnosti postojećeg sistema i, što je još važnije, obezbediće predloge za njegovo unapređenje. Jedan od bitnih  uslova za to je saradnja sa Ekostar Pak-om, koju smo upravo formalizovali", izjavio je Srđan Sušić, generalni sekretar SEPEN-a.
Kristina Cvejanov, direktorka Ekostar Paka istakla je značaj toga što će studija doprineti da se identifikuju količine ambalaže koje se proizvode i stavljaju na tržište Srbije: “Očekujemo da će studija biti od presudne važnosti u prepoznavanju izazova i tendencija koje u narednom periodu nosi sa sobom proces pridruživanja Evropskoj uniji i da će pomoći u opredeljivanju mogućih mera za unapređenje postojećeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom." 


Opširnije



 

                     S  R  B  I  J  A
 

Veliko čišćenje planete


U subotu, 15. septembra, 380 miliona ljudi u 150 zemalja sveta učestvovaće u masovnom uklanjanju otpada! Svetski dan čišćenja najveća je ovakva društvena akcija koja će se odigrati u jednom danu. Prepoznajući značaj višestranih partnerstava u dostizanju ciljeva održivog razvoja, Ujedinjene nacije su globalno partnerstvo za održivi razvoj svrstale u cilj broj 17 Agende UN za održivi razvoj do 2030. Neophodno je unaprediti globalno partnerstvo i upotpuniti ga partnerstvima koja mobilišu i dele znanja, stručnost, tehnologiju i finansijska sredstva kako bi se pružila podrška za postizanje ciljeva održivog razvoja u svim zemljama.

Opširnije




                      S  R  B  I  J  A
 

U Bečeju domaćinstva počinju separaciju otpada

 
Primarna selekcija otpada u režiji komunalnog preduzeća „Potisje“ biće započeta 19. septembra, najpre na teritoriji I mesne zajednice u Bečeju i potom će, mesec po mesec, taj proces biti proširen na teritoriju cele opštine, saopštila je novinarima referentkinja za ekologiju u „Potisju“ Bojana Radaković. Novi sistem upravljanja otpadom podrazumeva primarnu separaciju otpada, to jest razdvajanje otpada na mestu nastanka. „Svako domaćinstvo će ubuduće razdvajati svoj otpad u zavisnosti od kategorije. Postojaće džak od 120 litara u koji će građani odlagati PET, papir, karton, plastiku, aluminijum i staklo, a u kantu u koju su dosad odlagali sav otpad, prikupljati samo mokri – baštenski otpad, sav kućni otpad i sve ostalo, što nije predviđeno za reciklažu“, rekla je Radaković.

Opširnije



 

                      S  R  B  I  J  A
 

Možemo li i koliko da poboljšamo kvalitet životne sredine na putu ka članstvu u EU?

 

Na Rudnu kod Kraljeva, u Regionalnom centru za obuku pripadnika Civilne zaštite, održana je treća sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština na kojoj je državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivan Karić upoznao priisutne sa napretkom Srbije u pripremi pregovaračke pozicije za Poglavlje 27. Komentari Evropske komisije na nacrt Pregovaračke pozicije za poglavlje 27 su pristigli pre mesec dana a kraj godine je rok za dostavu novog nacrta Pregovaračke pozicije. U toku su aktivnosti u okviru sektorskih radnih grupa, jer je naša Pregovaračka radna grupa za poglavlje 27, kojom predsedava Ivan Karić, organizovana na sektorskom principu i pokriva oblasti horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, kvaliteta voda, zaštite prirode, kontrole industrijskog zagađenja, hemikalija,zaštite od buke, klimatskih promena i civilne zaštite.

Opširnije

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA