Newsletter

Newsletter 73

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 73
 
U     F  O  K  U  S  U
 

Sedam metara vožnje na koru od banane


Norvežani, u Srbiji poznati kao bogati, zbog svojih prirodnih bogatstava, u suštini su štedljivi, racionalni i vredni ljudi, koji cene i čuvaju svoje prirodne resurse i životnu sredinu. Ostaci hrane predstavljaju gorivo na koje se kreću kamioni komunalnih preduzeća i javni prevoz. Ne, nije naučna fantastika,ni scena iz čuvenog filma „Povratak u budućnost 3“. To je realnost i svakodnevica Norvežanina koji svoje ostatke od hrane stavi u plastičnu zelenu kesu (nije biorazgradiva), koju zatim veže u čvor i baci zajedno sa ostalim otpadom u jednu kantu. Ta kesa, napunjena samo ostacima hrane, kreće dalje u svoje putovanje kamionom za komunalni otpad, koji je u vlasništvu lokalne zajednice, jer monopol nad upravljanjem komunalnim otpadom zakonski pripada lokalnim zajednicama. Lokalne zajednice (iliti po srpski opštine i gradovi) mogu po slobodnoj volji da se udružuju i učestvuju u regionima za upravljanje otpadom, ali moraju njime da upravljaju u skladu sa principima hijerarhije otpada i vraćanja odbačene materije u sistem proizvodnje (fensi naziv cikularna ekonomija). 

Opširnije



S  R  B  I  J  A
 

Sprovođenje ekoloških standarda ključno



"Srbija je na dobrom putu da Poglavlje 27, okarakterisano kao jedno od najzahtevnijih i najskupljih poglavlja u pregovorima sa EU, uskoro bude na agendi evropskih zvaničnika budući da je nacrt pregovaračke pozicije, poslat na neformalne konsultacije, dobio visoke ocene Evropske komisije, zaključak je Ivana Karića, šefa pregovaračke grupe za Poglavlje 27, koji je na konferenciji za medije u Botaničkoj bašti predstavio napredak Srbije u pogledu ekoloških EU regulativa.
Ipak postizanje potpunog usaglašavanja sa pravnim tekovinama u oblasti životne sredine jedan od glavnih izazova za pristupanje, a neki uslovi i su vremenski vrlo zahtevni, zbog čega će Ministarstvo životne sredine tražiti odloženu implementaciju, rekao je Karić.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

     U proširenje deponije Željkovac uloženo oko tri miliona evra

 

Na regionalnoj sanitarnoj deponiji Željkovac , koja se nalazi u blizini Leskovca , završeni su građevinski radovi.Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović smatra da je “proširenjem kapaciteta deponije „Željkovac“ obezbeđeno zbrinjavanje komunalnog otpada u narednih 10 godina”.
U proširenje deponije , zajedno sa  postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, uloženo je oko tri miliona evra a danas kapacitet deponije iznosi oko 360 hiljada kubika.Cvetanović je rekao i da je “odlagalište izgrađeno po savremenim standardima” i da “ izvođači garantuju bezbednost, odnosno garantuju da opasnosti po stanovnike i širu životnu okolinu nema”.
Na deponiji će, sem grada Leskovca , otpad odlagati i opštine Vlasotince, Crna Trava, Bojnik, Lebane, Medveđa, Vladičin Han, Žitorađa i Prokuplje. Cvetanović je istakao I da je “deponija „Željkovac“  jedna od retkih sanitarnih deponija  gde je zaposleno oko 25 radnika a na terotoriji  Leskovca PWW broji oko 210 zaposlenih”.


Opširnije



 

R  E  G  I  O  N      I      S  V  E  T
 

Coca Cola, Pepsi i Nestle najveći proizvođači plastičnog otpada

 

Proizvođači pića Coca-Cola, PepsiCo i Nestle najveći su proizvođači plastičnog otpada u svijetu, navodi se u izvještaju Greenpeacea objavljenom u utorak.U suradnji s pokretom Break Free From Plastic, Greenpeace je organizirao 239 akcija čišćenja plastike u 42 države diljem svijeta, što je rezultiralo prikupljanjem 187 hiljada komada plastike. Cilj je bio demonstrirati kako velike korporacije pridonose zagađenju okoline.
Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, Coca Cola, ujedno je i najveći proizvođač otpada, navodi Greenpeace. Plastični otpad poznatog brenda pronađen je u 40 od 42 države. "Kontrole brendova nude neoborivi dokaz uloge korporacija u jačanju globalnog zagađenja”, rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta Break Free From Plastic.
Najčešći pronađeni tip plastičnog otpada bio je polistiren i nalazi se u ambalaži šaoljica za kavu, a slijedi ga PET koji se koristi za bočice i spremnike.


Opširnije



 

 

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA