Newsletter

Newsletter 74

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 74
 

R  E  G  I  O  N     I     S  V  E  T
 

Reciklaža smeća - istina i mit o Nemačkoj


Nemci su prvaci sveta u recikliranju otpada. Iako se u Nemačkoj na tom planu postupa uglavnom ispravno, ne reciklira se ni izdaleko onoliko plastike koliko se to može zaključiti na osnovu zvaničnih statistika.Razdvajanje smeća je u Nemačkoj postalo opštenarodni sport. Papir se baca u plave kante, organski otpad u braon kante, pakovanja od plastike i drugih materijala – u žute kante. Staklene boce se bacaju u posebne kontejnere takođe razdvojene po bojama – za braon, „belo" i zeleno staklo. Nemci su ponosni na svoj sistem reciklaže.
A važe i kao uzor za čitav svet. Kada je 1991. uveden sistem reciklaže, to je bio jedinstven slučaj u svetu. Početkom 90-ih, nemačka vlada je obavezala privredu da prihvata plastična pakovanja posle upotrebe i da ih dalje prerađuje. Na to je industrija osnovala sopstvena postrojenja za reciklažu i sistem zvani „zelena tačka" po kome se poznaju reciklirana pakovanja.


Opširnije



S  R  B  I  J  A
 

Šest godina zatvora i novčane kazne zbog opasnog otpada kod Obrenovca



Viši sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 600.000 dinara Zorana Markovića jer je na svom imanju Vukičevici u toku 2017. godine odložio skoro 25 tona opasnog otpada.Zbog istog dela Dragan Marković je pravosnažno osuđen na godinu i po dana zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara zbog 11 tona otpada otkrivenog na njegovom imanju u Markovića kraju. 
Ovom presudom, u koju je Tanjug imao uvid, Viši sud u Beogradu u celosti je potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Obrenovcu iz aprila ove godine, pošto je odbio žalbe njihovih branilaca.
Markovići su osuđeni zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

     Tim beogradskih naučnika radi na važnom projektu koji je podržao i NATO

 

Tim naučnika sa Univerziteta u Beogradu radi na razvoju nove tehnologije za uklanjanje opasnog otpada iz biosfere korišćenjem pepela iz srpskih termoelektrana na ugalj, saopštio je danas Institut za multidisciplinarna istraživanja Beogradskog univerziteta. Nova tehnologija, fokusirana na imobilizaciju toksičnog i radioaktivnog otpada, kako se navodi, zasnovana je na hemijskoj aktivaciji pepela i njihovoj transformaciji u bezopasan, inertan materijal.
Obimna istraživanja se, precizira se, realizuju u okviru naučnog projekta "“Poboljšana sigurnost kroz bezbedniju cementaciju opasnih otpada"”. Projekat je podržan od NATO programa Nauka za mir i bezbednost, a pre svega je posvećen borbi protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) agenasa i smanjenju rizika za ljude i životnu sredinu.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

Pirotska železnička stanica: Zapalio se otpad, čule se i eksplozije!

 

Juče nešto posle podneva, na pirotskoj železničkoj stanici, tačnije na Šestom koloseku, buknula je vatrena stihija iz jednog bugarskog otpada. Pomenuti otpad čiji je vlasnik firma iz Bugarske, praktično u samom naselju, bavi se delatnošću koja proizvodi nesnosnu buku, često se šire mirisi hemikalija pa meštani ovog dela grada sa punim pravom, osim što nemaju mir,  strahuju i za svoje zdravlje. Najnoviji požar samo je još jedan u nizu incidenata koji su prouzrokovani radom pomenutog otpada koji se nalazi u samom naselju i “lepi” se sa porodičnim kućama. 

Opširnije



 


Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA