Newsletter

Newsletter 76

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 76


S  R  B  I  J  A
 

Zašto regionalna deponija kod Subotice još nije počela sa radom?


Još uvek nije poznat početak probnog rada Regionalnog centra za upravljanje otpadom između naselja Orom i Bikovo, u blizini Subotice. Postrojenje je izgrađeno i opremljeno, ali nije obezbeđeno priključenje na struju, a bez toga nadležni organ ne može da izda dozvolu za probni rad. Kako bi dugoročno rešio problem otpada, grad Subotica i opštine Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka zajednički su izgradili savremeni regionalni sistema za upravljanje otpadom, u skladu sa standardima Evropske unije. Postrojenje je dakle izgrađeno, mehanizacija je isporučena, a u toku je pribavljanje dokumentacije za električnu energiju. Kada se dakle obezbedi priključenje na struju nadležni organ, u ovom slučaju pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine biće u prilici da izda dozvolu za probni rad. Kada će to biti za sada nije poznato.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

Climathon za bolje upravljanje otpadom u Šapcu


Startit Centar Šabac je tokom 26 i 27. oktobra bio domaćin prvog hakatona, pod nazivom Climathon, u Šapcu. Climathon je inicijativa Climate KIC-a i predstvalja globalni pokret posvećen rešavanju različitih klimatskih problema sa kojima se suočaju gradovi učesnici. Tema Climathona u Šapcu se odnosila na upravljanje otpadom, što je jedan od najvećih problema sa kojima se grad svakodnevno suočava. Učesnici ovog izazova su imali na raspolaganju 24 sata da osmisle najpogodnije rešenje kako bi se poboljšalo upravljanje otpadom u Šapcu i povećala svest o značaju reciklaže i ponovnom korišćenju određenog tipa smeća. Celokupan događaj je podržan od strane UNDP, grada Šapca i Climate KIC-a.
Opširnije




S  R  B  I  J  A 

     Nemci finansiraju pokušaj "legalizacije" niških sakupljača smeća

 

Kroz obuke, edukacije i opremu, vredne 50.000 evra, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, nemačka organizacija GIZ pokušaće da pomogne sakupljačima sekundarnih sirovina u Nišu. Kako je ovo samo privremena pomoć ljudima koji se bave ovim za državu nepriznatim poslom, paralelno će Grad Niš pokušati da nađe način da ih uvede u uređeni sistem upravljanja otpadom.
Upravljanje smećem sada reguliše javno komunalno preduzeće, priča načelnik KLERP-a Milan Ranđelović, koje "ne prepoznaje” samostalne sakupljače otpada.
Projekat radi i na integrisanju u sistem institucija koje se na različite načine bave upravljanjem otpadom u gradu. Projekat nije osmišljen da reši trajno taj problem, ali pokušava da nađe modele na koje da se reši taj problem u Nišu, ako je moguće da bi se ista ili slična metodologija primenila i u drugim lokalnim sredinama u Srbiji - priča Ranđelović.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

Šveđani pomažu da Leskovac bude ekološki čistiji


Nadležne gradske službe, komunalna preduzeća, pa i sami građani, moraju da budu više uključeni u očuvanju životne sredine na putu ka Evropksoj uniji, zbog čega će uz pomoć stručnjaka iz Švedske i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) biti izrađen Plan upravljanja otpadom grada Leskovca.Danas je, naime, u Leskovcu potpisan Memorandum o saradnji između SKGO, koju je zastupao Đorđe Staničić, generalni sekretar, i grada Leskovca, koga je zastupao gradonačelnik Goran Cvetanović, u prisustvu gostiju iz Švedske, koji će pružati savetodavnu pomoć. Memorandum se odnosi na program podrške lokalnim samoupravama na putu pridruživanja Evropskoj uniji. 
„Cilj programa je saradnja gradske administracije i jačanje komunalnih kapaciteta za pružanje usluga pre svega u oblasti zaštite životne sredine i biće usmeren ka izradi lokalnog plana za upravljanje otpadom. SKGO će pomoći gradu u upravljenju otpadom pre svega pružanjem tehničke podrške u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou, angažovanjem lokalnog tima i spoljinih saradnika, dok će Leskovac takođe formirati tim za saradnju sa SKGO za sprovođenje aktivnosti predviđene planom“, objasnio je gradonačelnik Cvetanović.


Opširnije



 


Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA