Newsletter

Newsletter 77

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 77
 

U     F  O  K  U  S  U
 

Déjà vu i upravljanje otpadom...


Ako bismo se malo poigrali sa svima znanim psihološkim fenomenom zvanim "deža vi", primenivši ga na oblast upravljanja otpadom u Srbiji, rekli bismo da se radi o pojavi koja nam pruža osećaj da smo neki skorašnji događaj već doživeli u prošlosti, da se najava najave ciklično ponavlja, verovatno u skladu sa načelima cirkularne ekonomije. 
Pre godinu dana na ovom portalu preneli smo kao udarnu vest najavu Filipa Radovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine, o uvođenju depozitnog sistema u Srbiji. Pre nekoliko dana, mediji su preneli najavu Filipa Radovića o uvođenju depozitnog sistema u Srbiji. Površno gledano, reklo bi se da se radi o jednom te istom, ponovljenom posle godinu dana.

Opširnije



S  R  B  I  J  A
 

U jesenjoj akciji "Zamenite stari papir za sadnice“ prikupljeno četiri tone papira


Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ i ove godine uspešno je sprovelu akciju zamene starog papira za sadnice u cilju podizanja svesti sugrađana i sugrađanki o značaju reciklaže.U okviru manifestacije „Novosadska jesen“, svi koji su želeli da se uključe u akciju imali su prilike da na štandu udruženja 10 kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A 

     U Srbiji se reciklira dvostruko više otpada nego 2013. godine

 

Kako se navodi u članku objavljenom u listu Politika, svaki stanovnik Srbije dnevno generiše kilogram otpada, a u Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da se danas reciklira dvostruko više ambalažnog otpada nego pre pet godina. Mnoga komunalna preduzeća u lokalnim samoupravama, uključujući Beograd, u kome se generiše najviše otpada, otkupljuju ambalažni otpad i od građana i od kompanija da bi ga kasnije preprodali, prenosi Tanjug. U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je to model koji je više nego poželjan.
Trenutno se u 44 lokalne samouprave u Srbiji sprovodi primarna separacija, a direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da se razmišlja o uvođenju novog sistema, poznatog kao depozitni sistem. Objasnio je da bi građani mogli da ambalažu koju iskoriste odnesu nazad u supermarket ili na mesta gde bi bili instalirani posebni uređaji i da dobiju novac za tu ambalažu.To bi, dodaje, motivisalo sve kategorije stanovništva da odgovorno upravljaju ambalažnim otpadom.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

U četiri opštine kritično stanje


Na desetine hiljada kubika otpada koje leži na tri nesanitarne deponije u četiri komšijske opštine Polimlja i Sandžaka, do daljeg će sa novim tovarima smeća koje će u međuvremenu pristići ružiti ove sredine i njihove prirodne lepote, iako je država naložila da budu uklonjene. Iz dana u dan raste čitavo brdo đubreta na obali Lima na ulasku u Prijepolje, a na granicama rezervata Uvac širi se smetlište koje se doprema iz Sjenice i skrnavi ovaj prirodni biser. Vlada Srbije u junu je donela odluku da se od kraja 2018. otpad iz Prijepolja, Priboja, Sjenice i Nove Varoši, u kojoj bi se nalazila transferna stanica, dovozi na regionalnu sanitarnu deponiju Duboko u Užicu.

Opširnije



 




Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA