Newsletter

Newsletter 79

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 79
 
U  D  A  R  N  A      V  E  S  T
 

Reciklažna industrija pred zatvaranjem zbog neplaćenog prerađenog opasnog otpada u 2018. godini


Povodom nedovoljnog izdvajanja novca za tretman opasnog otpada, Udruženje reciklera Srbije oglasilo se saopštenjem, koje u celosti prenosimo.
Ministarstvo zaštite životne sredine već tri godine u Zeleni fond izdvaja manje novca za tretman opasnog otpada nego što se u toku godine preradi.
Ukoliko Vlada Srbije ni u 2019. godini ne obezbedi sredstva za plaćanje prerađenog otpada iz 2018. godine, operateri će biti prinuđeni da zatvore svoja postrojenja i otpuste više hiljada radnika koji rade u celom sistemu upravljanja otpadom. Ako se to dogodi, godišnje će se u Srbiji taložiti 70 hiljada tona otpada koji neće imati ko da sakuplja i tretira na zakonom propisan  način.

Opširnije



S  R  B  I  J  A
 

Načelo "zagađivač plaća" poštuje samo polovina uvoznika


Načelo "zagađivač plaća", jedan od osnovnih principa kojim država prikuplja finansijska sredstva od "ekoloških taksi", ni posle više od osam godina od donošenja zakonske regulative u oblasti upravljanja otpadom nije u potpunosti zaživelo o čemu govori podatak da polovina uvoznika ne plaća "eko-taksu". Ovo je ocena velikih proizvođača, privrednika i NALED-a, koji zato predlažu brže usklađivanje sa propisima EU u ovoj oblasti.
Njihov predlog je da se u propise uvede takozvana "produžena odgovornost proizvođača" koji bi time bili odgovorni za svoj proizvod od proizvodnje do reciklaže. Takođe, predlažu izmene propisa koji će dozvoliti osnivanje organizacija, udruženja kompanija ("kolektivnih šema") koje bi okupljale proizvođače i uvoznike, a koji bi u ime istih brinuli o "životu električnog proizvoda".


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A 

     Srbiju čeka ulaganje milijardi eura u zaštitu životne sredine

 

Najavljivano još za 2016. godinu, otvaranje poglavlja 27. o ekologiji u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, koje se ocenjuje kao jedno od najtežih, malo je verovatno i do kraja 2018. godine. Kada bi to moglo da se desi zavisi najviše od toga kada će Beograd Briselu dostaviti svoju pregovaračku poziciju. Evropska komisija je još 2016. godine pozvala Srbiju da to učini, ali se to još nije desilo.
To praktično znači, kako za Al Jazeeru objašnjava Zoran Sretić iz Centra za evropske politike (CEP), da  Srbija jasno definiše na koji način planira da dugoročno finansira sprovođenje i primenu standarda zaštite životne sredine sadržane u EU propisima.

Opširnije



 

      S  R  B  I  J  A

Regionalna deponija još uvek čeka na radnu dozvolu


Za predstavnike nevladinih organizacija, koje su potpisnice Memoranduma o saradnji, danas je organizovan prvi obilazak Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Prilikom obilaska, razgovaralo se o budućoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine.
Zaposleni Regionalne deponije odgovarali su na pitanja predstavnika 15 nevladinih organizacija, sa kojima su sredinom prošle godine potpisali Memorandum o saradnji. Uoči početka rada centra za upravljanje otpadom, u  kojem bi nevladine organizacije trebalo da imaju značajnu ulogu, imali su priliku da se upoznaju sa načinom rada, linijom za separaciju, kao i tehnologijom za prečišćavanje voda.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

Panel diskusija o upravljanju otpadom i klimatskim promenama


Udruženje novinara „Eko vest“ održalo je u Medija centru Vojvodine u Novom Sadu panel-diskusiju „Utiče li upravljanje otpadom na klimatske promene?“ a koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.Predsednica Udruženja novinara „Eko vest“ i moderatorka Maja  Pavlica rekla je  da je cilj panel-diskusije da pokuša da odgovori na nekoliko važnih pitanja koja se tiču upravljanja otpadom u kontekstu klimatskih promena o tome kako se odgovorno upravlja otpadom, o sistemu upravljanja čvrstim otpadom, o primeni principa cirkularne ekonomije na lokalnom nivou uvođenjem sistema primarne separacije i smanjenja biodegradabilnog otpada, kao i koliko su i na koji način ove teme zastupljene u medijima.

Opširnije



 

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA