Newsletter

Newsletter 80

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 80
 


U     F  O  K  U  S  U  
 

Nova budžetska stavka - razumevanje


Pre tačno deset dana objavili smo vest da je Udruženje reciklera Srbije donelo odluku da od januara sledeće godine "zaustavi pogone i prestane da prerađuje otpad", ukoliko Ministarstvo zaštite životne sredine odluči da plati samo 70% prerađenih količina u 2018. godini. Ministarstvo je reagovalo promptno, te je već sedam dana kasnije upriličeno gostovanje predstavnika Udruženja reciklera Srbije kod ministra Trivana. Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju ministarstva, "sagovornici su se saglasili da postoji visok stepen međusobnog razumevanja...". 
Epilog će se znati kada Narodna skupština usvoji budžet Srbije za 2019. godinu. Podsetimo, posle iscrpne i sveobuhvatne višesatne javne rasprave o predlogu budžeta, koji je više sati, pa i dana, bio dostupan stručnoj i drugoj zainteresovanoj javnosti, u toku je procedura usvajanja najznačajnijeg dokumenta u skupštini. Hoće li kompanije - članice Udruženja reciklera Srbije zaista zatvoriti svoje pogone - ne zna se.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A
 

Ministar Trivan se sastao sa Udruženjem reciklera Srbije


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa predstavnicima Udruženja reciklera Srbije. Na sastanku je razgovarano o problemima u finansiranju i radu reciklažne industrije u oblasti posebnih tokova otpada. Sagovornici su se saglasili da postoji visok stepen međusobnog razumevanja u pogledu neophodnosti snaženja reciklažne industrije i jačanja nacionalnih kapaciteta u upravljanju svim vrstama otpada.
Predstavnici Udruženja reciklera Srbije zatražili su povećanje podsticaja države u ovoj oblasti i istovremeno pozvali nadležne da povećaju kontrolu rada preduzeća za preradu otpada, kako bi se obezbedilo u potpunosti pridržavanje propisa u ovoj privrednoj grani.

Opširnije




S  R  B  I  J  A 

   Zatvaraju podzemne kontejnere

 

Zarđali i dotrajali podzemni kontejneri, puni rupa, čija je ugradnja pre devet godina koštala oko pet miliona evra, uskoro će biti zatvoreni. JKP "Gradska čistoća" ima u planu da veliki broj ovih posuda za odlaganje smeća, koje su nebezbedne za upotrebu, zatvori, a na tom mestu postavi nadzemne. Njih oko 412 biće prenamenjeno u kontejnere za odlaganje reciklabilnog otpada.
Ulaganje u podzemne kontejnere nije se isplatilo, jer je njihov vek trajanja bio kratak. Do sada je za njihovu popravku potrošeno nekoliko miliona dinara. Prema navodima nadležnih u JKP "Gradska čistoća", neki su bili mnogo oštećeni i nebezbedni za upotrebu. Propala limena gazišta, istrulila unutrašnjost, klizeći otvor za bacanje smeća, koji i često nije u funkciji, samo su neki od vidljivih nedostataka. Takođe, kod nekih se pojavio problem sa podzemnim vodama, a u pojedinim perifernim delovima grada građani nisu mnogo ni koristili ove posude.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

Šabačko postrojenje za prečišćavanje voda otpad izvozi u Mađarsku


Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sav mulj, od ove jeseni, izvozi se u Mađarsku, gde se koristi za proizvodnju gasa i komposta. U jednom od bazena odvajaju se mulj i pesak, a iz postrojenja u reku Savu uliva se voda koja je čistija od nje. Umesto na deponiju, otpad se odvozi u Mađarsku.
"Dok država ne reši pitanje odlaganja mulja koji nastane na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, Šabac je taj problem rešio. Naime, izuzetnom aktivnošću operatera koji će sa nama sarađivati u narednom periodu, strpljenjem i aktivnostima našeg preduzeća, uspeli smo da izmenimo neke zakonske propise i omogućimo da se mulj koji nastane u našem postrojenju izvozi u Mađarsku", navodi Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP "Vodovod".


Opširnije



 

 
 

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA