Newsletter

Newsletter 81

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 81
U       F  O  K  U  S  U
 

Gradovi i opštine - loši đaci i ponavljači


Ministar Projektno finansiranje već odavno nije novotarija, neki nov trend ili pomodni hir vlasti. Godinama unazad to je rutinski način, kojim se finansiraju ili sufinansiraju mnoge aktivnosti u našoj državi, pa i one iz nadležnosti lokalnih samouprava. Godinama unazad, nimalo zanemarljiva suma novca (budžetskog, državnog, donatorskog...) utrošena je za "opismenjavanje" osoblja iz lokalnih samouprava, u cilju osposobljavanja za izradu konkursne dokumentacije koja se podnosi onome, ko je raspisao konkurs.
Opširnije



S  R  B  I  J  A  
 

EBRD sredstva za uvođenje zelenih tehnologija u mala i srednja preduzeća


Evropska banka za obnovu i razvoj pre godinu dana je pokrenula Program zelenih inovacionih vaučera kako bi pospešila uvođenje zelenih tehnologija u mala i srednja preduzeća. Do sada je prijave za dodelu bespovratnih sredstava u tri poziva poslalo preko sto preduzeća, a odobreno je 29 projekata koji su dobili 435.000 evra.
Nagrađeno je osam projekata koji dolaze iz raznih oblasti - poljoprivrede, energetske efikasnosti, korišćenja otpada, obnovljivih izvora energije, ekoloških proizvoda. Na primer, od tetrapaka koji se uglavnom baca, mogu da se prave ploče.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A 

  Za osamnaest godina uloženo je 1,8 milijardi evra Nemačko-srpske razvojne saradnje

 

Premijernim izvođenjem pozorišne predstave “Punoletstvo” i izložbom pod nazivom “Dela znače” u Skupštini grada Beograda svečano je obeleženo 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra. Od 2000. godine kroz različite programe u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima, podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije.
Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

Slovenci zainteresovani za centar za upravljanje mešovitim otpadom u Somboru


Na 141. sednici Gradskog veća Sombora, većnici su usvojili informaciju u vezi pisma o namerama slovenačke kompanije „Kostak”, iz Krškog. Pismo o namerama upućeno je povodom projekta koji se odnosi na razvoj, izgradnju i eksploataciju Centar za upravljanje mešovitim otpadom na lokaciji postojeće deponije Rančevo. U Republici Srbiji je pred usvajanjem nova Strategija upravljanja otpadom i plan je da se broj regionalnih deponija na teritoriji Vojvodine redukuje sa devet na šest. Kako bi naš region bio obuhvaćen novom državnom organizacijom trebalo bi raditi na otvaranju Regionalnog centra za sakupljanje, sortiranje i preradu otpada, a kako su za to potrebna ogromna sredstva grad razmišlja o javno-privatnom partnerstvu. U pismu o namerama je navedeno da će najviše do trećina otpada biti odlagano na deponiju, a da će se preostala količina koristiti u reciklaži, kondicioniranju zemljišta (kompost) ili u energetske svrhe. 

Opširnije

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA