Newsletter

Newsletter 82

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz
www.otpad.biz

Newsletter # 82
 
U       F  O  K  U  S  U
 

Biće, ako bude, kad bude, kako već bude...


Preneli smo vest sa portala b92 u kojoj se navodi da je Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) saopštila je da su novim Zakonom o naknadama javnih dobara povređeni principi predvidivosti poslovnog okruženja. U našoj realnosti, princip predvidivosti može da se primeni jedino na činjenicu da je jedino predvidiva činjenica da će sve bitne stvari biti - nepredvidive. Naime, princip zakonodavnog delanja koji aktuelna vlast primenjuje, nije ništa novo, jer je usvojen manir prethodnika. Neki zakon se, iz ovog ili onog razloga, mora doneti. Ako taj zakon precizno predvidi sve što treba, to podrazumeva da će njegova primena biti laka i efikasna, bez obzira na trenutne političke, ekonomske ili druge okolnosti. To istovremeno podrazumeva i primenu fiskalnih ili kaznenih odredbi podjednako na sve na koje se zakon odnosi. 
Opširnije



S  R  B  I  J  A  
 

Jesu li naša prava na zdravu životnu sredinu „mrtvo slovo na papiru“?


Okrugli sto „(Ne) korišćena prava građana i građanki u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji“ održan je u Paraćinu, u organizaciji tri udruženja građana, Unekop iz Paraćna, beogradskog Cekor-a  i  Arhus centra iz  Kragujevca. Na njemu se govorilo o proceni uticaja na životnu sredinu i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu kao i mogućim alatima za zaštitu javnog interesa.
Tema prava građana u oblasti zaštite životne sredine je, ovih dana, reklo bi se u žiži javnosti posle brojnih kontroverzi koje prate gradnju mini hidro elektrana i sve češćih slučajeva građanskog aktivizma izraženog kroz njihova protestna okupljanja.


Opširnije



 

S  R  B  I  J  A 

  Zagađenje u vreme Ju es stila bilo „neuporedivo manje“

 

Zabrinuti za svoje i zdravlje svoje dece, meštani nekoliko sela u smederevskoj opštini pre dva dana blokirali su put i prugu tražeći od Železare, koju je pre dve godine od države kupila kineska HBIS grupa da ugradi filtere i propisno ukloni brda šljake i tako smanji zagađenje vazduha u ovom kraju. Smederevo je, ponajviše zbog Železare, jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. I to samo na osnovu jedine dve merne stanice koje postoje u ovoj opštini, a koje se nalaze u centru grada.
– Postoje dve merne stanice u centru grada koji je na nekih pet do šest kilometara od Železare. Postoje merne stanice i u drugim mestima, ali se ne koriste. Zato je to jedan od glavnih zahteva ljudi koji su protestovali, da se te stanice stave u funkciju i to do Nove godine kako bi se znalo koliko je tačno zagađenje – kaže za Danas Nikola Krstić iz lokalnog Pokreta tvrđava.

Opširnije



 

S  R  B  I  J  A

Novi Sad ne poštuje sopstveni plan za upravljanje otpadom


JKP "Čistoća" je pokrenula proceduru za izradu Strategije primene primarne separacije komunalnog otpada, saznaje 021.rs. Ovo je učinjeno jer Grad Novi Sad ne poštuje sopstveni plan za upravljanje otpadom.
"Čistoća" će na osnovu Strategije Gradu moći da predloži izmenjene programe sakupljanja otpada, koji podrazumevaju uspostavljanje sakupljanja i transporta primarno raznovrsnog otpada, kao i njegovu separaciju.
U dokumentaciji sa javnog tendera za odabir ponuđača koji će izraditi Strategiju se otkrivaju i navode mnogi problemi u vezi sa uklanjanjem otpada u Novom Sadu. Ovo javno preduzeće prvo podseća da osim otpada iz domaćinstva i privrede, sakupljaju i kabasti otpad, građevinski, otpad od čišćenja javnih površina, vrtova i parkova, kao i otpad sa groblja. 


Opširnije

Info

UDRUŽENJE IOS ”HRABRI ČISTAČ”
Kej oslobodjenja bb, Zemun, Beograd
Telefon: + 381 69/108 26 27
Fax:        + 381 11/266 11 48
PIB 107153924     MB 28053282
Tekući račun:   275-10222162699-59  
SOCIETE GENERALE BANKA